Intressanta / Vanliga frågor
och hur du får svar på dem

Om du har något du undrar om angående scouthistoria eller om hemsidan "Vår Scouthistoria", så skicka ett mail till webbmaster, så vidarebefordrar jag det till den jag tror kan svara på din fråga.


Innehållsförteckning

37 Simon Thulin (Scoutkåren Finn & Wallinum) undrar om han låna lite sakar från Scoutmuseet till blåhajkpatrullens återsamling nu i november.
36 Pablo Emmanuel Polidor wonder if we could help him in the search for articles from this event.
35 Niklas Lindén undrar om det finns någon info om denna medalj/utmärkelse.
34 Petr Brtna vill ha info bif. spänne - är det scout? 
33 Kan man få boken Järven som pdf
32 Vi har fått en fråga från Berth Andersson som vill veta något om Blå Hajken 1949
31 Vi har fått en fråga från Frida Sandholm: Hej vi har fått massa märken från en gammal blåvingescout, vi vet inte vad dom betyder, vet ni?
30 Robert J undrar varför Adolf Fredriks Scoutkår i Stockholm har en bila som logga.
29 Har några frågor när det gäller vilken scoutlag som gällt i olika tider i SSF och nu i Scouterna.
28 Hej! Under sommaren har jag fått tre frågor om huvudbeklädnader och scouterna som jag inte kunnat svara på. Har ni svaren?
27 Det har funnits en punkt i en gammal scoutlag om att En scout gör en tjänst utan tanke på en belöning, ungefär så. Har du den rätta lydelsen och när gällde den ungefär.
26  Jag skall skriva en B-uppsats om min kår och skulle vilja ha hjälp att få lite information om scoutrörelsen i stort sett i Sverige som en jämförelse.
25 Har du någon aning om nåt läger på Wässarö 1949. (Se bild nedan)
24 Är GA-märket med blågult band en form av tidigare variant? (Se bild nedan!)
23 Om dövgrupp i scouterna bildad 1930
22 Från Facebook - starten av scouting i Sverige
21 Scoutrådets val av ordförande 1931
20 Finns det någon möjlighet att få fram lägersången från Tullgarnslägret 1938?
19 En fråga om kungens scoutverksamhet i samband med Stegeborgslägret 1965.
18 När en scout är död och det blir begravning finns det då någon form av ritual som man kan använda?
17 Kårens historia (Motala Scoutkår)
16 När grundades kåren? (exempel på vad vi kan hjälpa till med)
15 Stiftelser och fonder
14 Förekomsten av svenska scouter i Kina från 2009-04-18
13 Lägerbålssånger från 2008-02-22
12 En fråga om scoutskjortan från 2003-03-27
11 Bilder mm från Sjöscoutbåten Niagara
10 Jag har försökt hitta en bild på Sveriges Scoutförbunds logotyp...
9 Vilket plats kom jag på Björnklons Al-tävlan 1991?
8 Hur ta reda på när scoutkåren startade?
7 Publiceringar av bilder (SSF, SS och SFS) på andra webbplatser?
6 Scoutkårer som var verksamma inom Sveriges Scoutförbund?
5 Resultat av Scoutfemkampen 2006?
4 Hur såg flickscoutsymbolen ut efter 1960?
3 Scouthistoria i årtal. Vad anses markera att scouting startade i Sverige? Planeras något 100-års jubileum? mm
2 Hur hittar jag anteckningar eller noteringar om Lilla Björns flickscoutkår?
1 Vad är "Stora tecknet"?

37. Simon Thulin (Scoutkåren Finn & Wallinum) undrar om han låna lite sakar från Scoutmuseet till blåhajkpatrullens återsamling nu i november.

Jag har en fråga gällande scoutmuseet, och möjligheten att tillfälligt hämta ut saker därifrån. Saken är att min Blåhajen patrull ska ha en återförening nu i november, och vi undrar ifall det är möjligt att få låna tillbaka patrullfanan och loggboken. Stort tack på förhand, 
Med vänliga scouthälsningar, Simon Wedberg Thulin, Scoutkåren Finn & Wallinum

Mats T svarar: Hej Simon och övriga som får mailet, Frågan är nog lite mer komplicerad än att bara komma och hämta. Först och främst skulle det underlätta om du berättade vilket år ni gick? Vilken patrull var ni med i? Båda dessa uppgifter underlättar sökandet. Var det i närtid kanske sakerna finns på museet. Är det längre sedan ni gick kan åtminstone loggboken finnas på Riksarkivet och då blir det svårare. Allt detta förutsätter  naturligtvis att materialet blivit lämnat till Scoutmuseet och inte ligger kvar hos någon av de ansvariga i kursteamet. Sådant händer också och blir inte inlämnat förrän åratal senare. 
Scouthälsningar Mats Thorby

Simon svarar: Hej Mats och Co. Helt förståeligt, och jag ska göra mitt bästa för att svara på frågorna. Jag gick året 2018, Jägarna, i patrull Falk. Vi kommer att ha en återträff (om omständigheterna tillåter det) helgen den 20 nov. Jag bor i Stockholm, så kan ta mig till museet på ganska kort varsel. 
Stort tack för allt, Scouthälsningar, Simon

Mats svarar:  Hej Simon, Då har jag lite att gå på när jag besöker museet på tisdag. Vad jag inte tänkte på är att loggboken nu är en arkivhandling och därför vet jag inte om den kan lånas ut. Det är ju lite skillnad på vad som ligger hemma och vad som finns på ett museum. Men den kan alltid scannas och på så sätt skulle ni alla kunna få en kopia av den.
Återkommer! Hälsningar Mats

36. Pablo Emmanuel Polidor wonder if we could help him in the search for articles from this event:

Hi. How are you?. I hope it's ok. My name is Pablo Polidor, I am a scout leader in Argentina and I work in my spare time as a volunteer in the area of ​​research on world events, such as world jamboree and moot rover, to collaborate with scout museums in Argentina and Europe. This is why I contacted you, I would like to know if you could help me in the search for articles from that event, if you have them or you know someone who has them. I know they were used for the organization of the event. I hope you can help me, because I have been looking for you for 9 years, I will be eternally grateful. I send you a brotherly greeting, Be prepared.

Mats T answered that he had sent a mail to Pablo. (Det var ju lägermärket för Världsscoutjamboreen i Sverige 2011.)

35. Niklas L undrar om det finns info om denna medalj
/utmärkelse. Har aldrig sett den förut eller kunnat finna den i äldre böcker och även letat på nätet.

Mats T svarar: Medaljerna har varit svårt att få grepp om. Sveriges Scoutförbund hade denna medalj i brons och guld.. Banden hade minst två olika färger vid utdelandet. Blått och gult samt kanske någon till. Riktigt varför de delades ut har jag inte hittat. Inte heller vad bandfärgerna betydde. Antagligen något med varför de delades ut. Kan ha varit för lång och trogen tjänst och /eller till icke scouter som gjort något för förbundet som tack.

Niklas L svarar: Stort Tack för era snabba svar. Förstår att ni stött på dessa tidigare men att deras innebörd är lite oklar. Det känns väl helt rimligt att det kan ha varit som Mats skrev antingen för lång och trogen tjänst eller för insatser för scoutförbudet. Bättre än så kan jag inte berätta just nu.Sökte på Kapten K G Berndes och den enda bra träffen jag fick var i Sveriges statskalender från 1921, vilket i tid borde vara rimligt.  http://runeberg.org/statskal/1921reg/0015.html

Mats T svarar: Troligtvis delades de ut ca 1940-talet till kanske slutet av 1950-talet. Kan ha delats ut också under 1960-talet fram tills det nya programmet infördes 1967 -68. Har ingen koll på hur många som delats ut, men under mina ca 40 år av aktivt samlande har jag inte sett mer än kanske ett par stycken. Hur stor samlare är du? Är du intresserad av att delta i samlarträffar? Brukar hållas en under våren i Helsingborg och på hösten i Danmark.

Hej igen. Nu har jag varit på museet och kollar i gamla handböcker. I en av dem hittade jag följande som gör att jag får ändra min tidigare åsikt. Förtjänstmedalj kan tilldelas ledarscout eller ledare, som under minst 5 år nedlagt synnerligen förtjänstfullt arbete inom förbundet och som från scout nått sin ställning såsom ledarscout eller ledare. Handbok för scouter, 1928. Medaljen instiftades antagligen på 1920-talet och kan ha slutat användas i samband med att Scoutrådet skapades 1931 och gemensamma utmärkelser för de olika förbunden infördes. För den fanns inte med i de senare handböcker jag tittade i. I övrigt hittade jag inte fler uppgifter om den när jag letade.

JärvenGetingen33. Kan man få böckerna Getingen och Järven som pdf undrar Robert C

Pliiiggis svarar: Jo de ligger nu på "Vår Scouthistorias hemsida, se länkarna: http://scouthistoria.se/amk/bocker/Getingen/ 
och 
http://scouthistoria.se/amk/bocker/Jaerven/

34. Petr Brtna undrar om spännet t.h. är ett scoutspänne?

Pliiiggis svarar: Med scouternas lösen "Alltid Redo" så är de klart att det är ett scoutspänne och att det är svenskt också. 

Petr undrar: Förstår jag att det inte finns någon exakt information om huruvida de svenska spejderna använde den här spännen? Varför är hålen där?

Mats T svarar: Det är ett av de tidiga spännena. Vill minnas att det kom på 1910-talet. Är dock inte 100% säker. Har ingen info i datorn om det.

Friskyttarna 194932. Berth Andersson är intresserad av att få veta något om Blåhajken 1949. Någon i patrull Spoven gjorde Vandringsstav då . Staven finns på scout museet i Göteborg. Den hittades på ett kontor i Lödöse som revs. Är intresserad av få veta något om den patrullen, om det är möjligt.

Pliiiggis svarar: Jag har vidarebefordrat din fråga till några kavaljerer som jag känner. Så här svarar Mats Thorby i SAMS: "Hej, Har tagit mig friheten att titta i loggboken och för 1949 finns ingen patrullindelning. Så här ser sidan för 1949 ut, se bilaga! Mats".

Blåvingarnas duglighetsmärkan31. Hej vi har fått massa märken från en gammal blåvingescout, vi vet inte vad dom betyder, vet ni?

Pliiiggis svarar: Blåvingar var de yngsta flickscouterna fram till 1968, då hette yngsta pojkarna vargungar. Läser man i Blåvingarnas bok från 1949, så är detta duglighetsmärken, som man får ta efter att man fått blåvingemärket och snabbvingemärket. I ordning uppifrån: lek- och sportmärket, stickmärket, djurvärnsmärket, dockskåpsmärket, naturmärket, internationella märket, sömnadsmärket,  blåvingemärket,  ritmärket, händighetsmärket, underhållningsmärket, sång- och uppläsningsmärket,  helgmärket, iaktagelsemärket, småbarnsmärket, och till sist ytterligare ett småbarnsmärke. Klickar du på bilden får du en större. Kraven för de olika märkena hittar du här: maerken/blv_maerken.pdf / Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg - Bibliotekarie på Scoutmuseet.

30. Robert Jonsson den 20 oktober 22:23 Är det någon som vet varför bilan - en yxa, är våran kårens logga? Av de jag frågat så är det ingen som kunnat svara på det.

S:t OlofLennart Ossmark svarar: När kåren bildades i februari (22?) 1921 av Ivar Åkerfeldt hette den Sankt Olofs pojkarna. 1926 införlivades kåren i Stockholms Kyrkliga Scoutkår som en kolonn, Adolf Fredriks kolonnen. 1944 upplöstes Stockholms Kyrkliga Scoutkår och Adolf Fredriks Scoutkår blev ånyo en egen scoutkår. Sammanslagningen med flickscoutkåren tror jag skedde i slutet av 60-talet, 1968?
Plex svarar också: Sankt Olofs helgonattribut är att han är framställd som kung (det vill säga med krona, ibland även riksäpple), stor stridsyxa (med böjd klinga) och underliggare.

29. Jag har några frågor när det gäller vilken scoutlag som gällt i olika tider i SSF och nu i Scouterna.

Gamla ScoutlagenPå väggen i vår scoutstuga hänger bifogade version av scoutlagen. När gällde den? Hur har förändringar i rådande scoutlag gått till? Har man genomfört flera förändringar vid enskilda tillfällen eller ändrat lite i taget under åren? Har det rått enighet kring förändringarna; konsensus eller starka motsättningar? 
Vilka förskjutningar har varit svårast respektive lättast att genomföra? 
Vi ska prata om scoutlagen i en av våra äventyraravdelningar på torsdag.
Hoppas på intressant bakgrundsinformation. Stort tack på förhand.
Anna Holmström, Karlsro scoutkår

Svar
Georgs Sterzels svar (PDF)

28. Hej! Under sommaren har jag fått tre frågor om huvudbeklädnader och scouterna som jag inte kunnat svara på. Har ni svaren?

  1. Den klassiska scouthatten (BP-hatten) när slutade den att vara en officiell del av scoutdräkten och varför slutade den vara det?
  2. Jag har fått berättat för mig, och blivit förvisad, en grönare scouthatt som liknade den klassiska, men som sades bara få användas efter genomgången Gilwellutbildning. Har det funnits en officiell sådan, och i så fall under vilken period? Mannen vars hatt jag fick förevisad fick sitt kursbevis från Gilwellutbildningen 1945.
  3. Under 1980 och 1990-talen fanns även en mörkblå basker som användes som en del av scoutdräkten. När slutade den användas, och vilka var skälen till det?
    Hälsningar Magnus Edin

Svar
Georg Sterzels svar
(PDF)

Gamla scoutlagen27. Det har funnits en punkt i en gammal scoutlag om att En scout gör en tjänst utan tanke på en belöning, ungefär så.   Har du den rätta lydelsen och när gällde den ungefär.

MVH
Lennart Eriksson
Ordf. i Scoutmuseets vänner

Svar
Georg Sterzels svar
(PDF)

 

26. Jag skall skriva en B-uppsats om min kår och skulle vilja ha hjälp att få lite information om scoutrörelsen i stort sett i Sverige som en jämförelse.

Hej,
Frågeställningar som jag tänkt få svar på är:
Hur startades scouterna i Sverige?
Var startades scouterna i Sverige?
Vilka var med och startade scouterna i Sverige?
Varför startades scouterna i Sverige?
Vilket upptagningsområde hade Scouterna vid start och hur, har det förändrats genom tiden och varför.
Vilka lokaler Scouterna haft och hur, om  de har förändrats och varför.
Vilken ålders fördelning fanns vid starten och hur, om, har den förändrats och varför.
Vilken könsfördelning fanns vid starten och hur, om, har den förändrats och varför
En fråga att komplettera med är om det finns siffror på hur scoutrörelsen har utvecklats i antal pojkar flickor i Sverige sedan starten fram till 1975?
Tidsperioden är fram till mitten av 1970-talet
Hoppas att ni kan hjälpa mig med pdf, hemsidor, papperskopior eller liknande och jag ser framemot att höra från er.Hej ett försök till några andra scouter från mig till er, vänligen läs min förfrågan nedan och se om ni kan hjälpa till. Har försökt nå scouterna.se utan nämnvärt resultat.


Mvh Tobbe www.rubbetoft.se, tobias@rubbetoft.se  
Skickat till; info@scouterna.se, georg.sterzel@telia.com och pliiiggis@telia.com  

Svar
Hej Tobias! Det här var verkligen ett omfattande material som Du letar efter. Det är knappast möjligt att rakt av besvara alla Dina frågor, men jag gör ett försök att lämna några tips om hur Du kan gå vidare: 

Starten av svensk scouting: Inför 100-årsjubileet 2007 skrev jag på uppdrag av föreningen Scoutmuseets Vänner tre årsskrifter (nr 24-26), där jag försökte "vända på alla stenar" och kartlägga vad som hände i Sverige t.o.m. 1914. Böckerna heter "I begynnelsen var ..." De kan beställas genom att kontakta Scoutmuseets Vänner, smv@scouterna.se. Kostnaden är 150 kr/styck, men Du kan få alla tre för 300 kr.

Bevarat arkivmaterial: På Riksarkivet har deponerats arkiven för Sveriges Flickors Scoutförbund (1913-1960) och Svenska Scoutförbundet (1960- början av 2000-talet). Här finns även delar av Svenska Scoutrådets arkiv; omfattningen vet jag dock inget närmare om. Handlingarna från Sveriges Scoutförbund (1912-1960 = det gamla pojkscoutförbundet) är än så länge endast grovsorterade. De förvaras för vidare bearbetning på Stockholms Scoutdistrikts kansli och kan studeras där på normal kontorstid, om Du först bokar tid med mig, telefon 08-31 16 67) På Stockholms Stadsarkiv förvaras ett tämligen omfattande material, som belyser verksamheten i Stockholm, både på distrikts- och på kårnivå.

Övrigt material: I den mån Du inte redan hittat den, så rekommenderar jag hemsidan http://scouthistoria.ssf.scout.se/  Arbetet med scoutarkiven i Stockholm skildras på hemsidan http://old.scoutkansliet.se/arkivet/index.htm. I samband med arbetet med förbundsarkiven har sammanställts en del statistik och annat material, som dock endast finns tillgängligt hos arkiv- och museikommittén. Om Du så önskar, kan Du få studera detta, men då måste Du komma till Stockholm. Hör av Dig om Du är intresserad.

Vänliga hälsningar!
Georg Sterzel
f.d. arkivansvarig Svenska Scoutförbundet

25. Har du någon aning om något läger på Wässarö 1949. Se bif. märke!  
Lennart E

HE:s läger på Vässarö 1049Skickat till Georg Sterzel  den 2 april 2013

Svar
Georg Sterzel svarade den 2 april 2014 17:43
I Stockholms scoutdistrikts årsberättelse för 1949 berättas att Hedvig Eleonora scoutkår under året "hade stort sommarläger på Vässarö med deltagare från Danmark, Finland och Norge". Distriktsarkivet har såvitt jag kan se inga handlingar från lägret; möjligen kan man dock hitta något ytterligare i Donationsstyrelsens handlingar, som åtminstone till en del är bevarade och för närvarande finns i arkivet på distriktskansliet. Hedvig Eleonora scoutkårs arkiv finns på Stadsarkivet. En hastig bläddring i arkivförteckningen visar i volym F IV:1 "Nordiskt läger på Vässarö" samt i volym S:6 bok 7 Vässarölägret 1949, som alltså torde innehålla kårens bevarade handlingar från lägret. Georg

Lennart Eriksson svarade den 2 april 2014 17:58 TACK, det räcker med att veta att det var ett läger för HE tills vidare

GA-märke med blå-gult band24. Är GA-märket med blågult band en form av tidigare variant?

Skickat till Mats T och Lars-Olof "Pliiiggis" S den 13 mars 2014

Hej Scoutmuséet!
Jag snubblade in på medalj.nu som har en sida om GA-märket. På den bild de har så är det i form av en medalj med blågult band istället för den brosch jag är van att se. Är det nån form av tidigare variant vet ni? Bifogar bilden.
Med scouthälsning!
Carl Bjelksjö, Kårordförande, Örnsbergs Scoutkår.

Svar
Pliiiggis: Jag vet inte, men tycker det verkar som ett hemsnickeri!
Mats Thorby: Hej Carl, Det var en intressant variant du har hittat. Håller med Pliiiggis om att det nog är en privat variant. Den finns inte i våra samlingar och har inte sett varianten omnämnd någonstans. Undrar varför man gör om märket på det sättet?
Pliiiggis: Så man kan hänga den runt halsen som en medalj.
Mats: Det förstod jag oxå, men frågan kvarstår: Varför?
Pliiiggis: Låtsas att det är en medalj! Den har ju kallats lite slarvigt för Gustaf Adolf-medaljen.

Georg Sterzels svar (PDF)

Skatboet 30-tal23. Om dövgrupp i scouterna bildad 1930 

 Skickat: den 20 februari 2014 till Scouterna Info
Hej! Jag fick nyligen vetskap om en scoutavdelning bildad 1930 med bara döva ungdomar med. De hade verksamheter på Skatboet i Gustavsberg på lördagar och söndagar något år efter bildandet. Tyvärr vet jag inget om hur långvarig gruppen var eller vad avdelningen kallades. Kan det finnas nån information i riksarkivet om gruppen? Vänliga hälsningar Oscar Hedenfeldt kanslichef, HRF Hörselskadades förening i Stockholm.

Svar
Hej Georg Här kommer en fråga till som du kanske kan svara på. Hoppas det är bra med dig. Hälsningar  Lotta.

Georgs Sterzels svar (PDF)

22. Från Facebook - starten av scouting i Sverige

Årsskrift 24, i begynnelsen var 1Det har under januari 2014 varit en intensiv debatt på Facebook i detta ärende, här en del av diskussionen, se bilaga (pdf)

Svar
Georg Sterzel är inte med på Facebook, men webbmaster har bett honom om ett inlägg i diskussionen, se bilaga (pdf)

21. Scoutrådets val av ordförande 1931

Bäste Scoutbroder! 
Ber att få störa med en fråga Vill minnas att jag läst (men vet inte var och hittar nu inte på det) att kronprinsen (sedermera kung Gustaf VI Adolf) tillfrågats om att bli ordförande för Svenska Scoutrådets, men avböjt och rekommenderat sin som prins Gustaf Adolf. Minns jag rätt? Vänliga scouthälsningar
Sven
sven.janson@kajan.eu
 

Svar
Jodå, Du minns alldeles rätt! En ganska rolig fråga, som kanske t.o.m. har sådant allmänintresse, att den kan vara värd att publicera på AMK:s hemsida. Så eftersom jag än så länge har tillgång till kopior av de äldsta rådsprotokollen (Sveriges Scoutförbund bedömde dem så värdefulla att man lät binda in dem!) så har jag gjort bifogade utdrag, som visar turerna kring rådets första val av ordförande. Vänliga hälsningar! Georg

20. Lägersången på Tullgarnslägret 1938

Hej. Undrar om det finns möjlighet att få fram lägersången från Tullgarns lägret 1938. En deltagare på lägret har önskemål om att få den framförd vid begravningsakten 27 feb. Carl-Eric Karlsson,Örebro (Skickat till webbmaster för Vår Scouthistoria.)

Svar
Jag vidarebefordrar ditt brev till Georg Sterzel, vår arkivarie, som kanske kan hjälpa dig. Med vänlig hälsning Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg Webbmaster Vår Scouthistoria

Har idag gått igenom de arkivhandlingar från Tullgarnslägret, som finns bevarade i Sveriges Scoutförbunds arkiv. Tyvärr finns där ingenting bevarat om den officiella lägersången. Det enda jag kan hitta är de 31 bidrag, som skickades in när man utlyste ett projekt om en lägersång. Vilket av dessa 31 bidrag som antogs framgår dock inte.
Enda möjligheten att hitta sången torde vara att leta i lägerboken eller lägertidningen från lägret. De handlingarna är dock deponerade på Riksarkivet, där de (tillsammans med likartat material) finns i Svenska Scoutförbundets arkiv serie L I c volym 4 (lägerbok) och L I e volym 6 (lägertidningen). Handlingarna finns i Riksarkivets depå i Arninge, Täby, dit det brukar gå bra att vända sig med en förfrågan.
Ett alternativ kan annars vara att de, som för närvarande arbetar med att bygga upp vårt nya scoutmuseum, har kommit så långt, att de packat upp dubblettsamlingarna av lägerböcker och lägertidningar.I så fall borde det vara relativt enkelt att plocka fram handlingarna från Tullgarn och se efter om något finns skrivet där. Vänliga hälsningar! Georg Sterzel

Hittade den faktiskt i Totem, maj 1938, se bilaga! Så nu kan ni sjunga den – framföra den på begravningen den 27 febr! Med vänlig hälsning Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg Webbmaster Vår Scouthistoria.

Tack för ett utmärkt arbete. Själv firar jag 60 år som scout i NSF i år, kom med 1953. Deltog och fixade det Svenska Cafét på Jamboreen i Skåne 2011. Carl-Eric “Kula” Karlsson

19. Kungen och Stegeborgslägret 1965

Hej, jag är en forskare som håller på med en biografi om kungen. Jag har en fråga om hans scoutverksamhet 1965. Enligt en uppgift skall han den 1 augusti ha invigt Stegeborgslägret. Jag har dock inte kunnat bekräfta det. Kanske därför att tidningsskriverierna koncentrerades till pojkarnas läger. Flickornas läger skall ha invigts (?) av lady Baden-Powell, eventuellt med prinsessan Sibylla och kronprins Carl Gustaf i sällskap. Det bästa vore en referens till en tidningsartikel. Hälsningar Erik Söderman.

Svar
Kronprinsen inviger lägret på Eknön 1965
Hej!
Svenska Scoutförbundets arkiv är i efterfrågade delar numera deponerat på Riksarkivet och placerat i depån i Arninge, där det finns åtskilligt att läsa om Stegeborgslägret. Jag rekommenderar därför ett besök där och studium av i första hand följande handlingar:
Arkivhandlingarna från lägret ligger i serie N I a, där Du hittar handlingar från invigningen av pojklägret i volym 2, dossier 42, och från invigningen av flicklägret i volym 4, dossier 86.
I arkivet finns dessutom en stor samling pressklipp. Klippen från Stegeborg ligger i serie L IV b volym 11. I vår databas kan jag se att dåvarande kronprinsens medverkan vid invigningen blev vederbörligen uppmärksammad, se t.ex. Östergötlands Folkblad den 2 och 3 augusti, Sydsvenska Dagbladet och Västgöta-Demokraten den 2 augusti samt Örnsköldsviks Allehanda och Piteå tidning den 3 augusti. Härtill finns i samlingen en mängd klipp från andra tidningar, som också behandlar invigningen och med största sannolikhet även kronprinsens roll vid tillfället.
Lycka till! Georg Sterzel

Scouthälsning18. Scoutbegravning

Fråga från Laila Boxström den 9 januari 2012 till Lennart Eriksson.
När en scout är död och det blir begravning finns det då någon form av ritual som man kan använda? Jag har hört om grankvistar som läggs på kistan och fanor som sänks tre gånger över kistan, men ingen jag känner tycks veta något utöver det. Nu fick jag förslag om att Gerd Ek eller Bernt Rehn kunde veta och att det eventuellt funnits något i orginalboken Falken av Eilertz Fryland. Om du inte kan svara på rak arm så har du kanske tel.nr till Gerd så kan jag fråga henne. Lennart vidarebefordrade frågan till Georg Sterzel.

Svar
Det här verkar vara en fråga, som man tagit i ganska försiktigt, nästan motvilligt. Jag har visserligen inte haft möjlighet att studera den annat än ganska ytligt och utan tillgång till de handböcker som kommit ut under de senaste 10-15 åren. Upplagorna av kårhandboken från slutet av 1980-talet verkar inte innehålla något. Det enda jag kan hitta är två böcker från 1954: Sveriges Scoutförbunds stadgar och bestämmelser samt Dahlbys Scoutandakt. Jag har skannat aktuella sidor och sammanställt dem i bifogade dokument.

Jag har även sökt i ett par ledarhandböcker från SFS utan att hitta något. Detsamma gäller tillgängliga häften med SFS' stadgar och bestämmelser. SFS verkar dock ha vid några tillfällen ha publicerat särskilda häften rörande ceremonier, men dem har jag tyvärr inte tillgång till.

Här följer de inskannade dokumenten

17. Kårens historia

Brev till webbmaster, som vidarebefordrades till Georg Sterzel
Hej! Enligt uppgifter från Scoutmuseetsvänners årsskrift så grundades Motala scoutkår 1912. Vi planerar nu därför för 100-årsjubileum. Det vore då trevligt med lite mer historik kring kårens grundande. Finns det mer information om detta än det som står i "I begynnelsen var..." del 3?
I samma skrift finns även en annons för Motala boy scout-cacao publicerad 1910. Vet man något mer om denna? Vi har funnit en liknande affisch signerad Chokladfabriks A/B Motala. Chokladfabriken i Motala köptes upp av Cloetta 1901 så det kan knappast vara deras annons om inte Cloetta fortsatte använda namnet.
Mvh Karin Staaf, ordf Motala scoutkår

Svar
Georgs svar 1 (pdf)  | Georgs svar 2, källor (pdf)

16. När grundades kåren

Brev till Lotta Ahlm på SSF:s kansli från Folkunga Scoutdistrikt 2011-04-27:
Hej! Vi håller på att sätta ihop en lista över när våra kårer i distriktet är grundade, så vi vet när dom fyller år och så. Vi har fått fram uppgifter på de flesta kårer men saknar årtal på följande kårer: Grebo, Hultsfred, Ljungsbro, Skäggetorp, Vimmerby, Västerlösa och Björkeberg. Är det här något som du/ni på förbundet kan hjälpa till med?
Med vänlig hälsning Emelie

Svar
Brev från Lotta Ahlm till Georg Sterzel:
Hej Georg
Har du möjlighet att hjälpa Folkunga scoutdistrikt med nedanstående.
Hälsningar Lotta

Svaret är så omfattande att vi använt Georgs Word-fil och den finns här.

15. Stiftelser och fonder

Hans Gerlach begärde i mail 2011-04-20 till Mats Thorby hjälp med svar på frågor som han fått från regionmuseet i Kristianstad. Museet skall ha en utställning om scouting från 1/5 till 15/8 där bl.a. skolklasser kan aktivera sig. Exempel på frågor:

Mats vidarebefordrade frågorna till Georg Sterzel.

Svar
Svaret är så omfattande att vi använt Georgs Word-fil och den finns här.

14. Förekomsten av svenska scouter i Kina från 2009-04-18

Vi mottog den 18 april 2009 en förfrågan från Jörgen Andersson, jorgen152@spray.se rörande förekomsten av svenska scouter i Kina. Han skrev: Jag vet om att det på Svenska Skolan i Kina mellan ca 1919-1927 fanns en pojkscoutkår och en flickscoutkår. Jag vet att åtminstone flickscoutkåren var ansluten till Sveriges Flickors Scoutförbund. Går det att hitta information om kåren i Kina i något arkivmaterial som finns hos er? Vad kan det vara för typ av information?

Svar
Georgs svar är så långt att vi gjort en pdf-fil av det och den finns här.
Här är också några tidningsurklipp som ger mer kött på benen (pdf).

13. Lägerbålssånger från 2008-02-22

Jag heter Sarah Billengren och är senior i Kristina scoutkår i Jönköping. Jag håller på med ett skolprojekt där jag forskar i lägerbålssånger. Vet du möjligtvis när "Trampa på gasen" och "temperaturen" är ifrån? Vad heter upphovsmännen? (Text- eller musikförfattare till "Trampa på gasen" heter H. Book - är sången från början utländsk?) Om du inte kan hjälpa mig, vet du någon som är duktig inom det området eller var man kan få reda på det?

Svar
Svaret är så långt att vi gjort en PDF-fil av det och den finns här.

12. En fråga om scoutskjortan från 2003-03-27

Hej! Vi har, efter en fråga från en miniorscout, börjat diskutera i kåren varför den svenska scoutskjortan är blå och just den flaggblå nyans som den har. Det föll mig in att någon som håller på med museum och arkiv kanske vet och så hittade jag din adress på SSF:s hemsida. Vi har alla möjliga förslag om bussaronger och flaggor och det ena med det fjärde men ingen vet helt säkert. Vet du? Eller vet du någon vi kan fråga? Med vänliga hälsningar Lina Johansson, Kode scoutkår, Göteborg, SSF

Svar
Svaret är så långt att vi gjort en PDF-fil av det och den finns här.

Niagara11. Bilder mm från Sjöscoutbåten Niagara

Hej!
Jag har i bildförteckningen http://scouthistoria.ssf.scout.se/amk/foton/bildarkiv.pdf funnit ett antal objekt som jag tror gäller sjöscoutbåten Niagara:  Pa-51-1938-1, Pa-51-196X-11, Ua-34, Ua-35, Ua-36, Ua-37 och Ua-38. Det vore helt sagolikt underbart om jag på något vis kunde får titta på (skanna eller fotografera av) dessa bilder som jag förmodar kan vara just den båt jag som tolvåring seglade med till Västervik runt midsommartid sommaren 1959. Mer om Niagara här: http://www.birkastaff.eu/DOC/niag/index.htm Med vänliga hälsningar // Thom Bergh

Svar
Här kommer bilderna. Med vänlig hälsning // Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg

Tack för dessa bilder som frammanar 61 år gamla upplevelser. Jag måste naturligtvis passa på att fråga om det finns någon chans att finna mer material; någonstans måste ju Niagaras noggrant förda loggbok finnas, eller så är den bortstädad från någon vind någon gång. Om du skulle få nys om något, så vore det ju underbart. Trevlig fortsatt sommar Med vänliga hälsningar // Thom Bergh

Svar
Jag vidarebefordrar ditt brev till vår expert, Georg Sterzel! Med vänlig hälsning // Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg

Tyvärr! Jag går bet. Jag har hittat uppgiften att Niagara var en 10 tons koster, som tillhörde Stockholms scoutkår och som i sjöscoutings barndom även användes vid sjöscoutledarkurser i Sveriges scoutförbund innan förbundet i början av 1940-talet skaffade Biscaya. Stockholms scoutkår upplöstes ju i mitten av 1940-talet, varvid Niagara överfördes till Stockholms Sjöscoutkår. I Stockholms scoutdistrikts matriklar finns Niagara sedan noterad som tillhörig Stockholms Sjöscoutkår till och med 1962 (har för närvarande inte tillgång till matrikeln för 1963, men i 1964 års matrikel redovisas Niagara inte. Stockholms Sjöscoutkår verkar sedan ha lagt ned sin verksamhet i mitten av 1960-talet. Något formellt, av förbundet fattat nedläggningsbeslut verkar visserligen inte finnas (vilket tyvärr inte är någon ovanlighet) men kåren omnämns i vart fall inte efter 1965 (såvitt jag kan utläsa ur tillgängliga handlingar; saknar dock distriktsmatriklar 1966-71). Sannolika avyttrade kåren Niagara någon gång efter 1962, oklart dock till vem. Kårens arkiv finns inte bevarat, såvitt jag vet. Så frågan om Niagaras fortsatta öden måste tråkigt nog förbli obesvarad.
Vänliga hälsningar! // Georg Sterzel

Här skickar jag dig en länk till mina nyskrivna webbsidor om min segling med Niagara och tackar samtidigt mycket för hjälpen!
http://www.birkastaff.eu/niag/index.htm. Men aldrig kommer jag upphöra att söka efter loggboken... Med vänliga hälsningar // Thom Bergh

Tillbaka till början


10. Jag har försökt hitta en bild på Sveriges Scoutförbunds logotyper...

Hej, jag har försökt hitta en bild på Sveriges scoutförbunds logotyp, som har högre upplösning än den som ni har på hemsidan. Jag har tittat i mina gamla böcker som jag har, men i dem finns det bara tryckt en version som är ca två centimeter hög och den blir inte bra på bild. Vet ni om den finns avbildad någonstans där man kan få ett kort, eller skanning, av den med bättre upplösning.
Med vänlig hälsning Måns

SS logoSvar
Det bästa jag hittat är denna, se bild! Det är möjligt att det finns någon på museet på Kjesäter, kontakta Mats Thorby.
Med vänlig hälsning Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg

Tillbaka till början


Björnklon9. Vilket plats kom jag på Björnklons Al-tävlan 1991?

Hej Jag har en bok jag fick i pris på Björnklon 28 april 1991 och jag undrar om det går att få reda på om det kan ha varit pris för placering i Al-tävllingen. Om det är så undrar jag vilken placering jag hade, för det har jag glömt bort. // Margareta Höeg, Vällingby Scoutkår var det som tävlade. Nu heter jag Margareta Geidebäck. Tackar för svar redan nu då jag vet hur underbara ni är på kansliet. Maggan.

Svar
Kan du hjälpa Margareta? //Sara på Scoutkansliet till Pliiiggis
Nix, har bara resultat från Björnklon fr.o.m. 1992 på http://old.scoutkansliet.se/ , men Georg S kanske kan. // MVH iii
Hej Margareta! Du kom på tredje plats i avdelningsledartävlingen på Björnklon 1991. Vänliga hälsningar! SCOUTARKIVET // Georg Sterzel

Tillbaka till början


8. Hur ta reda när kåren startade?

Hej! Vet inte riktigt var den här frågan ställs bäst, men jag testar med dig! Håller på och gräver lite i min scoutkårs historia och undrar när vår scoutkår startades. Finns det kanske ett sådant register inom förbundet? Kåren heter sedan 1997 Näsby-Österslövs scoutkår, men hette innan dess sedan 60-70-talet någon gång enbart Näsby Scoutkår. Tror att kåren innan dess hette Centrala scoutkåren. Vi finns i Snapphane scoutdistrikt. Tack på förhand! Mvh // Henrik Näsby-Österslövs scoutkår (Frågan ställd till Anders Åström på SSF:s kansli)

Svar
Hejsan Henrik! Hur har det löst sig kring din kårs historia? Fick ni redan på mer om kårens ursprung? Om inte så skickar jag nu även en kopia av ditt mail vidare till Georg Sterzel som är vår allvetare kring scoutings historia , men framför allt – kanske vet var man skall leta? Lycka till med kåren och ert grävande i historien! Med vänliga scouthälsningar! // Anders Åström Ekonomiansvarig

Hej Henrik! Några officiella kårregister finns inte (och torde med något undantag aldrig ha funnits) i Svenska Scoutförbundet eller dess båda föregångare. Inom Arkiv- och museikommittén har vi försökt avhjälpa den bristen genom att forska i gamla papper och sammanställa resultatet i tre olika register. Dessa är alltså upprättade långt i efterhand, vilket medför viss osäkerhet. Med denna reservation vill jag dock berätta följande, som jag kunnat läsa ut ur registren för Sveriges Flickors scoutförbund och Svenska Scoutförbundet. 
1.Kristianstads flickscoutkår antogs som medlem i Sveriges Flickors scoutförbund i maj 1920. Någon uppgift om exakt datum när kåren bildades torde inte finnas i förbundarkiven.
2. När Svenska Scoutförbundet bildades i november 1960 överfördes kåren till det nya förbundet. Den 26 november 1962 noterade förbundet att kåren dåmera var ombildad till en gemensam kår (både flickor och pojkar). Samtidigt ändrades kårens namn till Centrala scoutkåren i Kristianstad
3. Den 23 augusti 1974 fastställde förbundet kårens nya namn till Näsby scoutkår.
4. Den 4 november 1997 fastställde förbundet slutligen kårens nuvarande namn Näsby-Österslövs scoutkår.
Vänliga hälsningar! SCOUTARKIVET // Georg Sterzel

Tillbaka till början


7. Publiceringar av bilder (SSF, SS och SFS) på andra webbplatser?

SFS logoSS logoHejsan! Jag undrar vem man ska höra av sig till, då det gäller publiceringar av bilder på andra webbplatser? Min tanke är om jag kunde få tillstånd att publicera SS resp. SFS förbundsloggor på Wikipedia, i artiklarna om förbunden. MVH // Niklas Elev på Kjesäter

Svar
Såvitt jag förstår är det Svenska Scoutförbundet, som ju är det sammanslagna förbundet av SS och SFS. http://www.ssf.scout.se/kontakt/kansli/ kanske generalsekreteraren. Med vänlig hälsning Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg

Hejsan igen! Jag har nu fått svar, och att det var okej :) Med Vänliga Hälsningar Niklas

Tillbaka till början


SS logo6. Scoutkårer som var verksamma inom Sveriges Scoutförbund?

Hejsan! Jag undrar när ni beräknas vara klara att lägga ut listan på Scoutkårer som var verksamma inom Sveriges Scoutförbund? Fortsätt också med det fantastiska arbete som ni håller på med!! / MVH //Niklas Elev på Kjesäter

Svar
Hej Niklas! Det tar troligen minst ett år till. För närvarande finns endast ett provisoriskt register, som innehåller så pass mycket osäkra uppgifter att jag inte gärna vill låta lägga ut det än. / Mvh Georg Sterzel

Aha Okej! :) Men jag tycker ändå att ni gör ett superbra jobb där borta på arkivet. Keep the good work! MVH //Niklas

Tillbaka till början

5. Resultat i Scoutfemkampen 2006?

Hej!
Jag letar efter resultatet till SM i scoutfemkamp för att skicka med i ansökningshandlingar till en skola. Det är resultat från det SM som gick av stapeln hösten 2006 som jag söker efter, klassen Seniorscouter Damer. På scoutkansliet fick jag rådet att leta bland resultaten på den gamla hemsidan (http://old.scoutkansliet.se/), vilket jag gjort men där endast hittat resultat för DM. Vet ni hur jag kan få tag på reultatlistorna för SM? Eftersom det är ansökningshandlingar vill skolan även att allt skall vara vidimerat, så min andra fråga är om någon från TOIS skulle kunna ställa upp på att göra det? Tack på förhand!  / Annika

Svar
SM i Scoutfemkamp anordnas ej av TOIS eller Stockholms Scoutdistrikt utan av SSF/SSR. Jag har sökt på SSF:s och SSR:s hemsidor, men har inte hittat något. SSF och SSR är inte lika intresserade av att spara gamla tävlingsresultat på hemsidan som SSD och TOIS. Den som kanske kan hjälpa dig är SSF:s arkivansvarige Georg Sterzel. Jag ha skickar en kopia till honom så får vi se om han kan hjälpa dig. / Med vänlig hälsning Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg

Ja, det här borde naturligtvis finnas i Svenska Scoutförbundets arkiv. Men på grund av brist på tillgängligt utrymme blev vi tyvärr för några år sedan tvungna att meddela förbundet att vi (frånsett ett litet antal högprioriterat material) inte längre kunde ta emot förbunds- arkivhandlingar för åren efter 2005. Så jag måste tyvärr hänvisa Dig till förbundskansliet, dit jag kommer att vidarebefordra en kopia av detta mail. / Med vänlig hälsning! Georg Sterzel

Tillbaka till början

4. Hur såg flickscoutsymbolen ut efter 1960?

Hur såg flickscoutsymbolen ut efter 1960? Det var väl inte 1961 som flick- och pojkscoutförbunden slogs samman? Jag söker en flickscoutsymbol att använda i en dödsannons. / Hälsningar Pär-Erik

Svar

Jag känner inte till någon annan än denna, se nedan. Förbunden SFS och SS slogs ihop 1960! Denna är moderniserad någon gång på 90-talet, men denna borde passa i en dödsannons år 2009, eller vad säger Georg? / Med vänlig hälsning Lars-Olof "Pliiiggis" Sandberg

Det här är väl den internationella symbolen. Inte heller jag känner till någon annan. Någon egen svensk flickscoutsymbol har vi väl inte. Har försökt kolla på Svenska Scoutrådets hemsida, men det gav ingenting. / Georg

Tillbaka till början

WAGGGS logo
WAGGGS loggo


Årsskrift 24, I begynnelsen var 13. Scouthistoria i årtal

Har just studerat översikten "Scouthistoria i årtal". Vad anses markera att scouting startade i Sverige? Planeras något 100-års jubileum? Varför bildades nästan samtidigt ett KFUM:s scoutförbund och ett Sveriges Scoutförbund (SS)? Var SS mera sekulärt - utan präster som ledare? / Undrar Med vänlig hälsning Lars-Gunnar.

Svar
Hej Lars-Gunnar! 
Det finns nog inga enkla och entydiga svar på Dina frågor. Jag ställde mig dem själv, när jag skrev mina tre böcker och, som man säger, "vände på massor av stenar" för att komma i närheten av sanningen. Resultatet har jag redovisat i böckerna, som jag rekommenderar Dig att läsa. Mycket kortfattat är detta den bild jag kom fram till.

Vad anses markera att scouting startade i Sverige?  

Beror fortfarande på vem man frågor. Rörelsen blev känd i Sverige 1908 och enstaka föreningar bildades både 1908 och 1909. Men någon svensk scoutrörelse kan man knappast tala om före 1910.

Planeras något 100-års jubileum?

Såvitt jag vet finns inga sådana planer på central nivå. Det har sagts mig att man anser att det fick räcka med det 100-års jubileum, som firades i hela scoutvärlden 2007. Däremot kommer med säkerhet ett antal kårer att fira sina 100-årsjubileer de närmaste åren.

Varför bildades nästan samtidigt ett  KFUM:s scoutförbund och  ett Sveriges Scoutförbund  (SS)?

KFUM såg tidigt scoutrörelsen som både ett hot och en möjlighet. Hot, därför att man riskerade att pojkarna hellre skulle bli scouter än ansluta sig till KFUM:s ungdomsverksamhet. Löfte, därför att här fanns stora möjligheter att värva pojkar till KFUM om man började med scouting. Från Sveriges Scoutförbunds sida gjordes både vid starten och under många år därefter åtskilliga försök att hitta ett sätt att samla hela den svenska scoutrörelsen inom ett enda förbund. Men förgäves.

Var  SS  mera sekulärt  -  utan präster som ledare?

Nej, det kan man nog inte säga rent generellt. Det fanns redan tidigt präster som ledare i förbundet och ett samarbete med svenska kyrkan förekom tidigt. KFUM:s scoutförbund anslöt sig också redan från starten till både ideologi och program. Men kärnan i varför man ändå vägrade att anslut sig, var nog att man inte ville riskera sin självständighet eller hamna i den situationen att kristendomsfientliga krafter inom ett "allmänt scoutförbund" tog över och drev en linje som var KFUM främmande. Sådana krafter fanns otvivelaktigt på många håll inom Sveriges Scoutförbund, även om de fick ge sig när förbundet startades och förbundets första scoutlag antogs. / Vänliga hälsningar! Georg Sterzel
Tillbaka till början

2. Hur hittar jag anteckningar eller noteringar om Lilla Björns flickscoutkår?

Jag söker om det finns anteckningar eller noteringar om Lilla Björns flickscoutkår de var inhysta i flickskolan vid Rålambshov på Kungsholmen i Stockholm. Det handlar om åren 1942-1947 och det är om lägren man hade i Hölö, Mörkö, Grinda jag skulle vilka läsa, det måste finnas någon form av redogörelse för dessa, då det var arbete åt bönder inblandat. På dessa läger samlades 30-40 flickscouter och jag vill i efterhand veta hur man kommit överens med markägaren om arbetet vi utförde. Det var krig runt Sverige då och vi avlastade bönderna som var inkallade. Finns det något att hitta på Kjesäter eller var ska jag leta? / Vänliga hälsningar Britta.

Svar
Generellt gäller tyvärr att flickornas organisation under 1940-talet var uppbyggd på ett sådant sätt, att det arkiverades mycket lite kårhandlingar. Lilla Björn tillhörde under 1940-talet Stockholms sjunde distrikt.
I den mån några handlingar från Lilla Björns verksamhet finns kvar, så finns de på Stockholms Stadsarkiv på Kungsklippan. För att hitta något där, skall Du börja med att läsa i arkivförteckningen. Du gör så här:
Gå in på Internet http://old.scoutkansliet.se/arkivet/index.htm (Scoutarkiven i Stockholm). Fortsätt till Stockholms distrikt av Sveriges Flickors Scoutförbund. Handlingarna rörande Lilla Björn ligger förtecknade i Wordfilen O Kretsar och kårer. Troligen hittar Du inte så mycket där. Fortsätt sedan med att titta i Wordfilen M Distrikten; det kan ev. finnas något rörande lägren där. I Wordfilen F2 Teknik finns också en del lägerhandlingar, troligen dock ingenting från de läger som Du söker efter. Personalen i Stadsarkivets reception hjälper Dig sedan med att beställa fram de handlingar som Du vill titta på. / Lycka till! Georg Sterzel

Tillbaka till början

1. Vad är "Stora tecknet" ?

Min far Fredrik var en intresserad scout under sin skoltid i Djursholm 1915-20. Under den tiden deltog han i en stor scoutbegravning ordnad för Styrbjörn von Stedingk, som stupat i Finland 1918. Han skildrade begravningen i ett brev till sina föräldrar, där han berättar att scouterna bildade häck och stod "med hattarna i hand och gjorde stora tecknet". Jag skulle vara mycket tacksam för upplysning om  vad "stora tecknet" var. / Med vänliga hälsningar Jan Fredrik.

Svar

Hej Jan Fredrik! I 1914 års Instruktionsbok s. 25 står följande att läsa: "Scouthälsningen utföres med högra handen, insidan av handen vänd framåt med tummen mot lillfingrets nagel och de övriga fingrarna sträckta uppåt. Detta är scouternas hälsning och hemliga tecken. Då handen hålles i höjd med axeln kallas det "liten hälsning" - lyft mot hatten (pannan): "stor hälsning" - och sträckt framåt uppåt "stora tecknet".
Sveriges Scoutförbunds representantmöte (= årsmöte) den 24 mars 1918 beslöt att avskaffa "stora tecknet". Detta omnämns inte i själva protokollet från sammanträdet men i tidningen Scouten 1918 s. 119 f finns ett av Ebbe Lieberath författat referatet, vari man kan läsa: "Beträffande instruktionsboken och därmed sammanhängande frågor beslöts bland annat, att det s.k. ”stora tecknet” skulle bortfalla".

Stor hälsning
Stor hälsning

Jag är inte riktigt säker på datum för Styrbjörn von S begravning. Det är möjligt att den skedde efter representantmötets beslut, men det ändrar i vart fall inget i det faktum att scouterna vid det tillfället torde ha gjort tecknet. Det tog säkert lite tid innan representantmötets beslut trängde igenom. En helt annan sak är att man idag inte onödigtvis talar om "stora tecknet" efter som det ger obehagliga associationer till nazisthälsningen. Någon koppling till denna har visserligen aldrig funnits, men det är ofta svårt att få människor att förstå. / Vänliga hälsningar! Georg Sterzel

Tillbaka till början

 


Scouternas logo Sidan har besökts dreamweaver graphics gånger sen 2010-05-27.
Sidan administreras av SAMS (Scouternas Arkiv- och Museistyrgrupp). Kontaktperson webbmaster